Povećanje snage

Softverska optimizacija centralne jedinice. Masimalna snaga za veće uživanje u vožnji.

Smanjenje potrošnje

Efikasnija i jeftinija vožnja uz smanjenje potrošnje do 15%

Eko chiptuning

Veći profit uz smanjenje troškova

Povećanje snage

Chip tuning je proces softverske optimizacije centralne jedinice (ECU - Electronic Control Unit) motora. To znači da se chip tuning-om menjaju samo softverske komponente centralne jedinice dok fizičke komponente motora ostaju nepromenjene.

Softver koji se nalazi u centralnoj jedinici motora upravlja radom motora i svih ostalih uređaja koji su povezani na motor, a bitni su za ispravan rad motora. ECU prima elektronske signale poslate od strane senzora i na osnovu njih vrši korekcije u radu motora:

  • podešava količinu ubrizganog goriva
  • podešava pritisak ubrizgavanja goriva
  • podešava momenat paljenja smeše i dr.

Optimizacijom parametara (zamenom softvera centralne jedinice) dobija se sledeće:

  • povećava se snaga motora
  • povećava se obrtni moment
  • povećava se elastičnost motora

Kako chip tuning utiče na ponašanje vozila?

Na nižim obrtajima motora, usled povećanja obrtnog momenta, vozilo bolje i lakše ubrzava. Pri višim obrtajima motor ima više snage, što rezltuje većom maksimalnom brzinom. Sve to zajedno donosi više uživanja u vožnji i veću rezervu snage.

Kako to utiče na potrošnju goriva?

Zbog većeg obrtnog momenta, pri delimičnom opterećenju vozila potrošnja je smanjena za 10%. Ukoliko je vozilo maksimalno opterećeno, potrošnja je povećana za 10%. S obzirom da je 90% vremena vozilo samo delimično opterećeno, to znači da ćete chip tuning-om obezbediti nižu potrošnju goriva.