Povećanje snage

Softverska optimizacija centralne jedinice. Masimalna snaga za veće uživanje u vožnji.

Smanjenje potrošnje

Efikasnija i jeftinija vožnja uz smanjenje potrošnje do 15%

Eko chiptuning

Veći profit uz smanjenje troškova

Najčešća pitanja

1. Zašto proizvođači u startu ne urade chip tuning na vozilima?

Naravno da je moguće uraditi chip tuning još u fabrici i izvući maksimum iz motora. Međutim, proizvođači sklapaju vozila za internacionalno tržište i suočavaju se sa raznim problemima kao što su različiti tipovi osiguranja, variranje u kvalitetu goriva, klimatski uslovi i dr. Kada se sve to uzme u obzir proizvođači su prinuđeni da naprave kompromis.

To ne znači da se u fabrici ne koristi softverska optimizacija. Koristi se i to kao marketinški alat. Na primer, razlika između Mercedes-a 200 CDI i 220 CDI je samo u softveru.

2. Da li chip tuning može da ošteti motor?

Ne. Savremeni motori opremljeni su sistemom za kontrolu udara (knock control) koji ostaje aktivan i nakon urađenog chip tuning-a. Ovaj sistem uvodi motor u takozvani safe mode ukoliko se primeti bilo kakva nepravilnost u radu motora. S obzirom da se povećanje snage i obrtnog momenta nalazi u granicama koje je propisao proizvođač, ne dolazi do povećanog habanja motora.

3. Da li se dobija garancija na chip tuning?

Garancija važi samo za vozila koja su u garantnom roku ili za vozila kojima je u trenutnku tjuninga zamenjena turbina novom ili repariranom.

4. Da li može da dođe do problema sa izduvnih gasovima?

Ne. Nivoi kontrolosanih supstanci u izduvnim gasovima ostaju u granicama koje je propisao proizvođač.

5. Koji motori su pogodni za chip tuning?

Svi benzinski i dizel motori koji su opremljeni elektronskom kontrolom. Najbolji efekat se, ipak, postiže kod motora koji su opremljeni nadpunjenjem (turbo, kompresor).

6. Da li se potrošnj goriva povećva ili smanjuje?

Da i ne. Chip tuning povećava snagu i obrtni moment. Ukoliko koristite vozilo pri maksimalnom opterećenju, doći će do povećanja potrošnje goriva. Ukoliko vozilo koristite pri delimičnom opterećenju, potrošnja će se smanjiti usled povećanog obrtnog momenta pri nižim obrtajima. ECO chip tuning povećava jedino obrtni moment. U ovom slučaju potrošnja je smanjena pri delimičnom opterećenju, dok je pri punom opterećenju nepromenjena.